Zverejnili sme víťazné tipy súťaže Ušetri štátu milión

9. apríl 2013

Víťazi našli miliónovú zmluvu, v ktorej chýba koľko a za čo, aj nezmyselné míňanie eurofondov.

Do súťaže, v ktorej mohla verejnosť pátrať po nevýhodných zmluvách, prišlo viac než 50 tipov z celého Slovenska. Porota zložená zo spolupracovníkov Aliancie Fair-play, ktorí zverejňované zmluvy dlhodobo monitorujú, vybrala z tipov občanov tri víťazné.  

Aliancia posúdila podnety, ktoré podľa pravidiel súťaže prišli do uzávierky.  Dôležitým kritériom pri hodnotení bol nielen tip na konkrétnu zmluvu, ale aj kvalita zdôvodnenia nevýhodnosti zmluvy.  Porota napokon vybrala z podnetov, ktoré mohla reálne aj overiť.  Cieľom súťaže bolo zvýšiť verejnú kontrolu a ukázať štátu, že namiesto zvyšovania daní by mal lepšie spravovať verejné peniaze. „Tipy od ľudí neodhalili bombastický tunel, ale priniesli zaujímavé zistenia,“ povedal šéf investigatívy v Aliancii Pavol Lacko.

Ako upresnila riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk : „ To, ako sa míňajú verejné zdroje je vecou každého z nás. Teší nás, že sa medzi ľuďmi podarilo vyvolať o súťaž záujem. Ľudia nám ukázali, že dokážu prísť na veľmi zaujímavé a kreatívne spôsoby obchádzania pravidiel.“

Popis víťazných tipov:

1. miesto / Zmluva STU na upratovanie

Víťazom súťaže je tip na miliónovú zmluvu, na základe ktorej Slovenská technická univerzita necháva upratovať priestory Fakulty elektrotechniky a informatiky. Univerzita zmluvu formálne zverejnila, ale vynechala jej najdôležitejšie časti. Pred verejnosťou ostávajú skryté prílohy, ktoré definujú za čo má univerzita platiť a koľko budú jednotlivé služby stáť. Nie je teda možné zistiť, či sú ceny za nich primerané.

Zákon navyše hovorí, že účinné sú iba zmluvy, ktoré sú zverejnené. Je otázne, či zmluva, v ktorej chýbajú jej najpodstatnejšie časti, sa vôbec dá považovať za zverejnenú. Ak by sme takú zmluvu považovali za nezverejnenú, vyplácanie faktúr za práce (čo sa už začalo diať) by bolo nezákonné. Preto sa s podnetmi obrátime na príslušné úrady.

Víťaz si želal zostať v anonymite, za tip získal odmenu 300 eur. Zmluva je dostupná na portáli otvorenezmluvy.sk: http://otvorenezmluvy.sk/documents/657163-slovenska-technicka-univerzita-v-bratislave-prima-invest-spol-s-r-o-zmluva-o-komplexnych#document/1/page/1

 2. miesto / Nákup čistiacich áut z eurofondov

Druhé miesto získal tip na zmluvu obce Oslany, ktorá si kúpila čistiace auto za vyše 400-tisíc eur. Hoci obec spravuje iba 14,2 km ciest, dostala na auto príspevok z eurofondov a zo štátneho rozpočtu. Ak aj opomenieme ďalšie výdavky spojené s prevádzkou a údržbou auta, sumu 400-tisíc eur považujeme za neprimerane vysokú investíciu na čistenie komunikácií pre obec tejto veľkosti.

Navyše, podobné čistiace auto si kúpili aj dve neďaleké obce Bystričany a Lehota pod Vtáčnikom. Štát tak z eurofondov a verejných prostriedkov  podporil nákup čistiacich áut za viac ako milión eur pre obce, ktoré spolu spravujú menej ako 50km ciest.

Tip do súťaže poslal Peter Hýrošš z obce Oslany. Cenu 200 eur chce použiť na informovanie o netransparentnom a neefektívnom používaní verejných peňazí.

Zmluva obce Oslany je dostupná na portáli otvorenezmluvy.sk: http://www.otvorenezmluvy.sk/documents/75247-oslany-redox-s-r-o-kupna-zmluva-c-p202?q=Oslany+redox#document/1/page/1

3. miesto / Trvácna zmluva

Tretie miesto získal tip na zmluvu prešovskej fakultnej nemocnice J. A. Reimana z roku 2006, podľa ktorej si nemocnica nechala opravovať prístroje aj v roku 2013. Nemocnica najprv v roku 2006 uzavrela rámcovú zmluvu na dva roky. Potom uzatvorila čiastkovú zmluvu, na základe ktorej dodávateľ prístroje opravoval siedmy rok po sebe.

Nemocnica tak nevyužila šancu pravidelne preveriť ceny na trhu súťažou a prípadne dosiahnuť nižšiu cenu. Tento tip zmluvy navyše sťažuje verejnú kontrolu: je pri ňom náročné zistiť, aké percento zo zazmluvnených služieb už bolo odpracované.

Občan, ktorý tip do súťaže poslal a získal zaň odmenu 100 eur, si želal ostať v anonymite. Rámcová i čiastková zmluva sú dostupné na webe nemocnice: http://bit.ly/ZyUiIC

Okrem víťazov zverejňujeme aj ďalšie tipy na nevýhodné zmluvy, ktoré sme nestihli do detailov overiť, ale zdajú sa nám zaujímavé a budeme s nimi v budúcnosti pracovať. Zoznam týchto tipov je spolu s výsledkami súťaže zverejnený na webe súťaže www.usetristatu.sk

Súťaž sa konala vďaka podpore OPEN SOCIETY INSTITUTE.

Scrolltotop-sk