Výbor zastavil pokuty pre politikov

21. september 2007

Politici a verejní činitelia si môžu robiť, čo chcú, ich kontrola sa míňa účinku. Ak aj dostanú pokutu za prehrešky proti zákonu, niektorí ju ani nezaplatia.

BRATISLAVA Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií pokutoval zatiaľ najvyššou sumou bývalého šéfa Slovenského rozhlasu Jaroslava Rezníka. Zhruba 300-tisíc korún mal zaplatiť za to, že po odchode z funkcie nepodal majetkové priznanie. Hoci sa tak stalo ešte 19. marca, Rezník peniaze doteraz neposlal do štátnej kasy. „Ešte som to nezaplatil, rozmýšľam o tom," potvrdil.

Rezník sa proti rozhodnutiu výboru do 30 dní neodvolal a sumu neuhradil ani po opakovaných výzvach. Národná rada mala na Rezníka poslať exekútora, čo sa zrejme nestalo. Nevie o tom šéf výboru Gábor Gál (SMK), podľa ktorého je to vec kancelárie Národnej rady. Členka výboru Renáta Zmajkovičová (Smer) si zase myslí, že sa exekučné konania ani nezačalo. „Museli by sme to prerokovať, a to sa nestalo," dodala.

Podľa Zmajkovičovej doteraz zrejme exekútor nekonal v podobnom prípade ani raz. Pritom podľa informáciíPravdy pokutu vo výške štvrť milióna korún od marca nezaplatil ani exminister Ľudovít Kaník, ktorý mal včera nedostupný mobil.

Kaník rovnako nepriznal majetkové pomery

Ani jeden z členov výboru však nespomenul, že v stredu prijali neverejné rozhodnutie, podľa ktorého ani Kaník, ani Rezník a ďalší dvaja bývalí politici nemusia zaplatiť nijakú pokutu, lebo konanie voči nim zastavili. „Na základe rozhodnutia Ústavného súdu, ktorý rozhodoval o odvolaní iných pokutovaných verejných činiteľov, výbor pre nezlučiteľnosť funkcií rozhodol o zastavení konania voči Jaroslavovi Rezníkovi aj Ľudovítovi Kaníkovi. Pokutu nemusí zaplatiť ani bývalý štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Miroslav Radošovský," povedal tajomník výboru Ľubomír Fajták. Podľa neho, ak by sa konanie voči nim nezastavilo, hrozilo by Národnej rade, že by musela platiť trovy pred súdom a peniaze by aj tak od politikov nevymohla.

Podľa Fajtáka rozhodnutie výboru z marca nebolo právoplatné a verejní činitelia ani nedostali z NR SR nijaké rozhodnutie o zaplatení pokuty.

Politikom a funkcionárom, ktorým sa na platy skladajú daňoví poplatníci, zákon prikazuje priznať majetok aj po odchode z verejného života. Mali by tak preukázať, že si vďaka svojmu postaveniu nezabezpečili do budúcnosti nelegálne príjmy. Podľa Zuzany Wienkovej z Aliancie Fair-play ide len o ďalšídôkaz toho, že dohľad nad verejnými činiteľmi je nedostatočný. „Upozorňujeme na to dlhodobo," dodala. Podľa Wienkovej strany kontrolujú samy seba alebo svojich nominantov, ich poslanci sú totiž členmi výboru.

„Kontrola by nemala byť sústredená v parlamente, ale v nejakom nezávislom orgáne. Príkladom môže byť komisár, ktorý funguje popri britskom parlamente a jeho funkčné obdobie presahuje jedno volebné obdobie," myslí si Wienková.

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií zatiaľ pokutoval najmä za chyby v majetkových priznaniach, prípadne ich nedoručenie. Prešľapy ministrov vlády Roberta Fica doteraz vždy zahladil. Stalo sa tak aj na poslednom rokovaní, keď zamietol podanie na šéfa diplomacie Jána Kubiša, ktorý mal zaplatiť milión za to, že sa jeho manželka vozila v služobnom aute. Na tom istom zasadnutí pokutoval napríklad bývalého štátneho tajomníka Miroslava Beblavého, ktorý musí vrátiť jeden plat.

„Sankciu prijímam, zaplatím to, urobil som chybu. Neposlal som načas majetkové priznanie, lebo som si zle prečítal zákon, napravím to," tvrdí Beblavý. Rovnako však kritizuje činnosť výboru, podľa neho je len úradnícka, keďze iba dozerá na správne vyplnené majetkové dokumenty. Beblavý si myslí, že to môže robiť aj úradník, poslanci by mali riešiť vážnejšie pochybenia.

Tie sa však doteraz vždy zamietli pod koberec. Poslanec Pavol Minárik (KDH) je napriek tomu presvedčený, že výbor má svoj význam. „Prípady politikov, ktorí zneužívajú svoju funkciu, nejdú do stratena. Verejnosť sa vždy dozvie, že sa neeticky správajú," konštatoval Minárik.

Pokuty, ktoré nezaplatia

300 000 Sk bývalý riaditeľ Slovenského rozhlasu Jaroslav Rezník
250 000 Sk exminister práce a sociálnych vecí Ľudovít Kaník
250 000 Sk bývalý minister hospodárstva Pavol Rusko

Pravda, 21.9.2007

Scrolltotop-sk