TS: Aliancia podala žalobu na ministerstvo výstavby pre nástenkový tender

13. máj 2009

Aliancia Fair-play dnes podala žalobu na ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja a žiada súd, aby zmluvu z nástenkového tendra vyhlásil za neplatnú od počiatku. Podľa právneho názoru Aliancie bola totiž uzavretá v rozpore so zákonom.

Ak je zmluva neplatná od počiatku, dohoda s firmami víťazného konzorcia o zrušení zmluvy je zbytočná. Navyše je takáto dohoda zo svojej podstaty založená na predpoklade, že zmluva je platná, čím marí možnosť vrátiť sumy, o ktoré sa dodávky tovaru a služieb predražili. „Podľa nás je absurdné, aby si štát kúpil jeden „chlieb“, povedzme za 1000 slovenských korún, tváril sa, že zaplatil spravodlivú cenu a nechcel hodnotu predraženia vrátiť späť,“ povedala médiám Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play.

Ak by súd označil zmluvu za neplatnú, štát by mohol žiadať o vydanie takzvaného bezdôvodného obohatenia, teda práve hodnoty predražených položiek.

„S najväčšou pravdepodobnosťou súd neuzná, že máme naliehavý právny záujem podať žalobu a zamietne ju. Žijeme žiaľ v štáte, kde daňový poplatník nemôže pri zlyhaní štátu a jeho nečinnosti urobiť vôbec nič. Týmto krokom chceme poukázať na to, že v iných krajinách by sa daňoví poplatníci mohli brániť a chceme demonštrovať, čo by mal urobiť štát, ktorý bráni záujmy verejnosti a peniaze daňových poplatníkov. Ak by mali slovenské súdy cit pre spravodlivosť a morálku, existuje šanca, že by dokonca našu žalobu mohli prijať,“ uviedla Zuzana Wienk.

Aliancia Fair-play zároveň vyzvala generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, aby sám inicioval súdne konanie o vydanie bezdôvodného obohatenia, čo mu umožňuje zákon.

Zdroje:

Scrolltotop-sk