Štrasburg nie je trafika

28. september 2014

V decembri minulého roka si Štefan Harabin zinscenoval výber slovenského sudcu do Štrasburgu, teda našej poslednej nádeje pre ochranu práv, keď doma všetko zlyhá. Súdna rada asistovala, vláda kandidátov odklepla. Krátko pred Vianocami sme získali za niekoľko dní podporu 600 z vás a niekoľkých organizácií a protestovali sme v Rade Európy.

O pár mesiacov sme sa však dozvedeli, že medzinárodnej hanby sa okrem nás obával aj minister zahraničných vecí a kandidátku nikdy nepredložil. Apeloval na Súdnu radu, nech vyberie nových kandidátov. Rada odmietala – vraj na to nemá zákonné možnosti. Hodila zemiak späť na vládu – vraj ona musí zrušiť svoje odobrenie kandidátky a otvoriť tak cestu novej voľbe.

Po pár prehodeniach urobil napokon minister Lajčák zvláštne rozhodnutie – hanba nehanba – kandidátku do Štrasburgu poslal... Nerozumieme!

Rade Európy preto opäť pripomenieme náš protest zo zimy. Harabinom kontrolovaný scenár a nekvalifikovaní kandidáti v nás vyvolávajú obavy, že keď to budeme potrebovať, nebude v Štrasburgu sedieť nezávislý podkutý človek, ktorý bude chrániť naše práva.

Prečítajte si naše výhrady voči kandidátke, ktoré sme v decembri poslali členom vlády (petíciu už nie je potrebné podpisovať).

Scrolltotop-sk