Spor o majetky sa začal u Mikloša

2. jún 2008

Prešetrovanie majetkov politikov dostali na stôl samotní poslanci. Parlamentný výbor pre nezlučitelnosť funkcií sa má v júni zaoberať majetkovými pomermi bývalého ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ). Ak výbor prijme podanie, ktoré na Mikloša prišlo, môže začať preverovať ďalšie stovky verejných činiteľov.

BRATISLAVA - Prešetrovanie majetkov politikov dostali na stôl samotní poslanci. Parlamentný výbor pre nezlučitelnosť funkcií sa má v júni zaoberať majetkovými pomermi bývalého ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ). Ak výbor prijme podanie, ktoré na Mikloša prišlo, môže začať preverovať ďalšie stovky verejných činiteľov. Na Mikloša prišiel podnet od občana, ktorému sa nezdá, koľko míňa. Stalo sa tak po tom, čo Miklošovi vyčítal Smer státisícové výdavky na dovolenku na Aljaške.

Je to vôbec po prvý raz, čo výbor takýto prípad rieši. Poslanci sa nevedia zhodnúť, ako s ním naložiť, najbližšie sa k celej veci stretnú na júnovej schôdzi. „Žiadosť by sme nemali prijať, nespĺňa náležitosti, ktoré má mať," myslí si člen výboru Stanislav Janiš (SDKÚ). Ak začne výbor o Miklošovi rozhodovať, podľa Janiša ho zasypú ďalšie listy s podobnými požiadavkami. Celú vec považuje za súčasť politického boja.

Podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer) si, naopak, myslí, že na Mikloša by si mal výbor posvietiť. Smer exministra už skôr kritizoval za to, že v majetkovom priznaní má uvedené príjmy, ktoré nezodpovedajú jeho životnému štýlu. „Keď niekto tvrdí, že má iba 600tisíc v hotovosti, spláca úvery a vyberie sa na dovolenku na Aljašku za niekoľko stotisíc korún, tak tu niečo nesedí," povedal aj včera Číž.

Podľa Zuzany Wienkovej z Aliancie Fair-play spor o Mikloša je iba ďalší dôkaz, že kontrola politikov a ich majetkov nefunguje. „Nebude účinná, kým ju nebude vykonávať nezávislý orgán mimo parlamentu, to je aj mienka verejnosti," dodala. Poukázala na nedávny prieskum, ktorý si dala aliancia urobiť. Podľa neho si viac než 80 percent opýtaných myslí, že politici sú slabo kontrolovaní.

V žiadosti, ktorá prišla na parlamentný výbor, občan namieta nezrovnalosti v majetkovom priznaní Mikloša medzi jeho príjmami a tým, čo vlastní. Podľa naposledy zverejnených údajov za rok 2006 mal Mikloš príjem z verejnej funkcie vyše milióna korún. Okrem toho zarobil ďalších takmer 55-tisíc. Okrem bytu priznal množstvo pozemkov a ďalších nehnuteľností. V priznám tiež uvádza hodnotné zariadenie bytu, šperky, športové potreby a dva úvery.

Súčasný minister financií Ján Počiatek (Smer), ktorý pred vstupom do politiky úspešne podnikal, uviedol v dotazníku okrem 600-tisícového príjmu z funkcie ešte aj iné príjmy vo výške 15 miliónov korún. Rovnako sa priznal k nehnuteľnostiam, ale aj k umeleckým zbierkam, drahým hodinkám a iným šperkom. Aká je skutočne hodnota majetku politikov, sa však zo zákonom predpísaných priznaní vyrátať nedá.

Pravda, 2.6.2008

Scrolltotop-sk