Podľa Aliancie Fair-play spornú zmluvu netreba rušiť, je už neplatná

24. apríl 2009

Aliancia Fair-play upozorňuje, že zmluva s konzorciom, ktoré vyhralo tzv. nástenkový tender v rezorte výstavby, je od začiatku neplatná.

"Bola totiž uzavretá v rozpore so zákonom," informovala agentúru SITA výkonná riaditeľka aliancie Zuzana Wienk. Minister výstavby Igor Štefanov má zmluvu na 3,6 miliardy slovenských korún s firmami Avocat a Zamedia zrušiť. Túto povinnosť mu uložila vo štvrtok po mimoriadnom rokovaní vláda. Ak ju nezruší, príde o svoju funkciu.

"Občiansky zákonník označuje zmluvy uzavreté v rozpore so zákonom za absolútne neplatné," tvrdí Wienk. Ministerstvo teda podľa nej môže bez akýchkoľvek krokov alebo pokusov o dohodu s firmami prestať zmluvu plniť. "Ak by ostatné zmluvné strany s týmto krokom nesúhlasili, mohli by sa obrátiť na súd. Ten by preskúmal, či je zmluva neplatná a žalobu by mohol z tohto dôvodu zamietnuť," podotkla. Zrušenie zmluvy je podľa Aliancie Fair-play zbytočným krokom, keďže neplatnú zmluvu nemožno zrušiť.

"Minister Štefanov môže rozhodnutie vlády naplniť veľmi jednoducho - nemusí robiť vôbec nič. Najmä neobjednávať ďalšie služby," povedala Wienk. Aliancia Fair-play tvrdí, že zmluva tendra nie je v súlade so súťažnými podkladmi tendra. "Zákon o verejnom obstarávaní požaduje, aby boli zmluvy v súlade so súťažnými podkladmi. Ako konštatoval Úrad pre verejné obstarávanie, uzavretiu zmluvy navyše predchádzalo viacnásobné závažné porušenie zákona pri procese verejného obstarávania, ktorý je podmienkou pre uzavretie zmluvy, dodala Wienk.

Európska komisia sa domnieva, že v prípade tejto zmluvy a verejného obstarávania určitých služieb nebola dodržaná zásada transparentnosti, čím došlo k porušeniu práva ES. Pre nástenkový tender, v ktorom uspel jediný účastník - konzorcium, v ktorom sú aj firmy Avocat a Zamedia blízke Jánovi Slotovi, prišiel o funkciu minister Marian Janušek. Z ministerstva výstavby odišiel po oznámení výsledkov kontroly Úradu pre verejné obstarávanie. Podľa jeho zástupcov sa v tendri vyskytli závažné pochybenia. Najvyšší kontrolný úrad ešte kontrolu neukončil.

www.cas.sk, 24.4.2009

Scrolltotop-sk