Packa o Malinovej: Skutok sa možno stal inak

24. júl 2007

Policajný prezident Ján Packa pripustil, že Hedvigu Malinovú niekto zbil. 

Polícia prestala pátrať, lebo skutok sa podľa nej nestal tak, ako ho opísala. Policajný prezident Ján Packa včera po prvýkrát nepriamo pripustil, že študentka maďarskej národnosti Hedviga Malinová sa mohla pred rokom v Nitre skutočne stať obeťou fyzického útoku.

„Polícia prípad uzatvorila, čo sa týka napadnutia Hedvigy Malinovej, s tým, že skutok, tak ako ho ona opisuje, sa nestal. To je presne o tom, že ľudia si mýlia: Ako poviete, že sa nestal, keď mala rozbité obočie a mala rozbité ústa a vy tvrdíte, že sa nestal... Nie my netvrdíme, my tvrdíme, že skutok, tak ako ho ona opisuje, sa nestal, takým spôsobom,“ povedal pre spravodajský server Aktuálne.sk Packa.

Podobne sa včera v rozhovore pre časopis .týždeň vyjadril aj vicepremiér Dušan Čaplovič zo Smeru. „Mohla byť zbitá, ale nie preto, že je Maďarka.“

V septembri hovorili, že jej nič nebolo

V septembri, keď minister vnútra Robert Kaliňák odôvodnil zastavenie trestného stíhania slovami: „Je nepochybné, že sa skutok nestal,“ boli však jedným z hlavných dôkazov polície aj závery súdneho znalca, podľa ktorého Malinová neutrpela nijaké pomliaždenie tváre, nosa ani uší, nebola kopnutá do podbruška a nemala ani otras mozgu.

Hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš dnes tvrdí, že medzi Kaliňákovými slovami zo septembra a aktuálnymi vyjadreniami policajného prezidenta nie je nijaký rozdiel.

„Pán minister tlmočil záver vyšetrovateľa, ktorý reagoval na skutok opísaný Hedvigou M. v trestnom oznámení,“ tvrdí.

Hovorca policajného prezídia zboru Martin Korch tiež tvrdí, že Packa nepovedal nič nové.

„Keď sa zastavilo trestné stíhanie, bolo jednoznačne povedané, že bolo zastavené preto, že sa skutok nestal tak, ako ho oznámila Hedviga M. Lenže v médiách odznela len prvá časť, že trestné stíhanie bolo zastavené, lebo sa skutok nestal, a to sú dve diametrálne odlišné veci,“ hovorí.

Advokát: Mali zistiť, čo sa stalo

Malinovej advokát Roman Kvasnica je presvedčený, že Packa včera oficiálne potvrdil, že Malinovú zbili.

„Z toho vyplývajú pre políciu dve povinnosti. Mala by začať trestné stíhanie pre ublíženie na zdraví, kde Hedviga Malinová bola poškodená, a pán prezident by mal podať trestné oznámenie aj na vyšetrovateľa, ktorý v septembri trestné stíhanie zastavil,“ mieni.

Vyjadrenia Packu i podpredsedu vlád Čaploviča prišli pár dní po výzve Aliancie Fair-play a jedenástich zná­mych osobností nazvanej Aby pravda dostala šancu, v ktorej vyjadrili pochybnosti, či orgány činné v trestnom konaní postupovali pri vyšetrovaní prípadu nestranne.

Sme, 24.7.2007

Scrolltotop-sk