Otvorenosť voči voličom je na Slovensku stále výnimočnou politickou odvahou

3. jún 2009

Aliancia vyzvala kandidátov do Europarlamentu, aby zverejnili podrobné a kontrolovateľné priznania o majetku a záujmoch.

Aliancia Fair-play zverejnila výsledky svojej výzvy kandidátom vo voľbách do Európskeho parlamentu, aby zverejnili informácie o ich majetku a príjmoch nad rámec zákona a vyhodnotila aj celé kandidátky. Rebríček otvorenosti vedú strany: Sloboda a Solidarita a Strana zelených.

Obe spomínané strany majú po 4 kandidátoch, ktorí zverejnili prehľadné a kontrolovateľné informácie o svojom majetku, väzbách a záujmoch v rámci projektu Aliancie Fair-play „Politika Open“. Možnosť zverejniť informácie vysoko nad rámec zákona využili aj kandidáti a kandidátky zo strán Agrárna strana vidieka, SDKÚ-DS, SMER-SD a koalície strán KDS a OKS. Vo všetkých spomínaných stranách sa do projektu zapojil 1 kandidát alebo kandidátka. Ostatných 10 politických strán túto formu informovania voličov vôbec nevyužilo.

Ako na tlačovej besede uviedla výkonná riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk: “Poslanci Európskeho parlamentu zastupujú občanov Slovenska v jedinom priamo volenom orgáne Európskej únie. Mali by preto spĺňať vysoké štandardy transparentnosti a otvorenosti a poskytnúť voličom dostatok informácií nielen o svojom programe a víziách, ale aj o svojom majetku, záujmoch a väzbách.“

Wienk priznala, že v deformovanej politickej kultúre je tento krok politicky odvážny, pretože kandidáti na rozdiel od netransparentnej väčšiny odkrývajú karty pred voličmi. „Ostatní sa zo závetria môžu cynicky usmievať. Bez takýchto ľudí v politike však nikdy štandardy kultúry nezlepšíme. Preto dúfame, že voliči začnú viac oceňovať aj aktivity kandidátov v tejto oblasti,“ dodala.

Kandidáti, ktorí nepodliehajú ústavnému zákonu o konflikte záujmov (ľudovo povedané: momentálne nezastávajú verejnú funkciu regulovanú zákonom), nemusia voličom odkryť žiadne informácie o svojom majetku, väzbách, či obchodných a iných záujmoch.

Aliancia Fair-play kandidátov preto žiadala, aby sa zapojili do projektu „Politika Open“ a zverejnili detailné a kontrolovateľné informácie o svojom majetku, záväzkoch, väzbách a záujmoch, ktoré sú prístupné na internetovej stránke www.politikaopen.sk v prehľadnej a ľahko vyhľadávateľnej podobe.

Na internetovej adrese www.politikaopen.sk zverejnilo transparentné informácie o svojom majetku, záujmoch a väzbách celkovo 12 kandidátov zo 6 rôznych politických subjektov.

Na prehľadovej mape projektu sú navyše zobrazení jednotliví kandidáti podľa miesta svojho trvalého bydliska. Kliknutím na meno kandidáta sa zobrazia jeho základné údaje spolu s odkazmi na internetové stránky inštitúcií alebo politických strán, v ktorých pôsobia, či jeho osobné stránky a blogy.

Scrolltotop-sk