Otvorení sú len vyzývatelia primátorov z najväčších miest

12. november 2014

Zverejnili sme výsledky našej výzvy kandidátom na primátorov krajských miest, aby voličom poskytli potrebné informácie o svojom majetku, záujmoch a príjmoch nad rámec slabého zákona. Výzvu prijali len dvaja hlavní vyzývatelia primátora v Bratislave – Milan Kňažko a Ivo Nesrovnal, dvaja vyzývatelia primátora Košíc – Rudolf Bauer a Jozef Holečko a kandidátka na primátorku Prešova – Andrea Turčanová.

Ich podrobné priznania si môžete pozrieť na politikaopen.sk.

Výzva priniesla tieto hlavné zistenia:

  • férovú hru sú s voličmi ochotní hrať len vyzývatelia v dvoch najväčších slovenských mestách a kandidátka z Prešova. Ostatní kandidáti na primátorov v krajských mestách nezverejňujú žiadne alebo len nedostatočné informácie. Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik si svoj profil na PolitikaOpen nezaktualizoval. Podrobné majetkové priznanie však zverejňuje na stránke mesta.
  • Majetkové priznania úradujúcich primátorov krajských miest sme našli len v Košiciach a v Žiline, aj to však len na stránke parlamentu a v absolútne nekontrolovateľnej podobe.
  • Piati kandidáti na primátorov nenechali na seba na internete žiadny kontakt, napriek tomu, že sa uchádzajú o také významné samosprávne funkcie.

Je podľa nás zarážajúce, že kandidáti nie sú ochotní odkryť karty v čase, keď si pýtajú od voličov dôveru. Pre voličov zrejme nie je dôležité, aby vedeli neskôr skontrolovať, či primátor nebohatne na ich úkor. Na Slovensku máme pritom veľké množstvo prípadov politikov, ktorí užívajú nevysvetliteľne veľký majetok. Myslíme si, že keď začnú nosiť pridrahé hodinky, bude už neskoro.

Upozornili sme tiež na to, že primátori spravujú obrovské verejné peniaze. Len Bratislava má rozpočet viac než dvakrát väčší ako ročný rozpočet všetkých slovenských súdov. Ostatné krajské mestá spravujú rozpočet porovnateľný s hodnotou vianočných príspevkov pre všetkých dôchodcov či celej podpory pre šport a kultúru.

Traja primátori krajských miest pritom zarábajú viac než slovenský premiér a ďalší porovnateľne s poslancami parlamentu.

Pozrite si našu prezentáciu z tlačovej besedy alebo si prečítajte celú tlačovú správu.

Okrem toho sme pre vás pripravili kvízy, v ktorých si môžete overiť, či ste pripravení primátorov kontrolovať alebo by vás opili rožkom.

Scrolltotop-sk