Najvyšší kontrolný úrad nedostal vo veci nástenkového tendra konkrétne odpovede na otázky

23. marec 2009

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR nedostal minulý týždeň konkrétne odpovede na položené otázky o postupe verejného obstarávania vo veci nástenkového tendra na rezorte výstavby. 

BRATISLAVA. Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR nedostal minulý týždeň konkrétne odpovede na položené otázky o postupe verejného obstarávania vo veci nástenkového tendra na rezorte výstavby. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) na otázky reagoval iba príslušným ustanovením zákona o verejnom obstarávaní, nie objasnením kontrolovanej problematiky každej otázky.

"Stanoviskom ÚVO neodpovedal na konkrétne otázky a požiadavky NKÚ, a preto NKÚ zotrváva na svojom pôvodnom, niekoľkokrát avizovanom stanovisku, že počká na oficiálne výsledky kontroly ÚVO," uviedla pre TASR riaditeľka odboru komunikácie a styku s verejnosťou NKÚ SR Lenka Nosáľová.

"Nedostali sme žiadne doplňujúce otázky od NKÚ," reagovala hovorkyňa ÚVO Helena Fialová.

I keď je už záverečná zápisnica protokolu o kontrole podkladovej dokumentácie k nástenkovému tendru pripravená na podpis, termín sa nemôže vytýčiť pre práceneschopnosť predsedníčky kontrolnej komisie ÚVO. Kontrola ÚVO tak nie je doteraz ukončená a podľa Fialovej pracovníčka je naďalej nemocná.

Predmet zákazky nástenkového tendra sa týka informačných a vzdelávacích aktivít a poskytovania právnych, tlmočníckych a prekladateľských služieb na zabezpečenie prípravy a implementácie operačných programov v gescii rezortu výstavby. Účasť na financovaní týchto služieb majú aj eurofondy. Tender vzhľadom na miesto, kde bol zverejnený pre potenciálnych uchádzačov o dodávku spomínaných služieb, je známy ako "nástenkový" tender.

Pochybnosti o tendri ešte v decembri priniesli viaceré médiá. Informovali, že vyhlasovateľ súťaže MVRR, pod vedením ministra Mariana Januška, nominanta SNS, údajne uzavrel predmetné zmluvy v rámci združenia aj s dvoma firmami - Avocat a Zamedia. Tie majú byť blízke predsedovi SNS Jánovi Slotovi. Podľa médií zákazky mali firmy získať priamym zadaním (podprahovou metódou), teda bez verejnej súťaže.

V závere minulého roka ÚVO z vlastnej iniciatívy rozbehol kontrolu podkladovej dokumentácie k tendru. Pripojil sa ku kontrole v rámci svojej kompetencie aj NKÚ a oslovil ÚVO so žiadosťou o stanovisko ku kontrovaným okruhom otázok. Na výsledky oboch kontrol už štyri mesiace čaká aj predseda vlády SR Robert Fico.

Pre netransparentnosť a podozrenie z klientelizmu minister čelí dodnes aj kritike opozície. Tá sa ho ešte na decembrovej schôdzi Národnej rady SR pokúsila odvolať, ale neúspešne.

Aliancia Fair-play tiež požiadala MVRR o predloženie účtovných dokladov. Po preštudovaní dostupných materiálov ich označila za "chaos a neporiadok" a tender za netransparentný.

www.sme.sk, 23.3.2009

Scrolltotop-sk