Mečiarovci sú aktívni v Estónsku

7. máj 2009

Strana Keskerakond odmieta, že peniaze súvisia so snahou HZDS pričleniť sa do frakcie, v ktorej pôsobia v Európskom parlamente.

BRATISLAVA. Dvaja podnikatelia blízki predsedovi HZDS Vladimírovi Mečiarovi nedávno darovali estónskej politickej strane niekoľko desiatok tisíc eur.

Podľa oficiálnej správy strany Keskerakond, alebo estónskej strany Stred, jej slovenský občan Milan Bališ daroval skoro 24¬tisíc eur (720 tisíc korún) vo februári. Peter Ziegler zase daroval strane skoro 43¬tisíc eur ( 1,3 milióna korún) mesiac predtým. Boli najväčšími darcami strany, spolu jej dali takmer 50 percent zo všetkým darov v prvých troch mesiacoch roka 2009.

Bališ pre SME povedal, že strane Keskerakond dal peniaze, „lebo chcem byť populárny“. Priznal však, že to nebol čistý altruizmus.„ No, budem očakávať niečo od strany naspäť, samozrejme. Chcem tam podnikať, v ktorej oblasti, ešte uvidím. Možno v realitách.“

Kamaráti si pomohli 

V roku 2005 sa Bališ a Ziegler podieľali na obchodnej transakcie, na ktorej manželka predsedu HZDS Margita Mečiarová aspoň na papieri zarobila takmer 2 milióny eur (60 miliónov korún). 

Najskôr Bališov spolumajiteľ vo firme Trend Tatry, Július Rezeš, predal Mečiarovej 100 akcií firmy za milión korún. O tri mesiace Mečiarová predala tie isté akcie firme Paola Properties z Gibraltáru za 60 miliónov korún. Transakcia poskytla bývalému premiéroví možnosť vysvetliť, ako mohol legálnym spôsobom nadobudnúť peniaze na rekonštrukciu vily Elektra v Trenčianskych Tepliciach. 

Paola Properties patrila Petrovi Zieglerovi, a väčšina sumy z predaja akcií, 48 miliónov korún, bola zápočtom za pôžičku. Mečiar si údajne práve od neho požičal na Elektru.

Po voľbách v roku 2006, keď sa HZDS vrátilo do vlády, sa Bališova firma dostala k rozsiahlym pozemkom vo Vysokých Tatrách s pomocou nominanta HZDS v Slovenskom pozemkovom fonde Branislava Brízu. Po škandále bola firma GVM nakoniec zapísaná iba ako majiteľ menšej časti pozemkov vo Veľkej Lomnici. Pre pozemkovú kauzu, v ktorej išlo o miliardu korún, sa skoro rozpadla vládna koalícia. Bališova sestra Eva Dušičková  sedí v dozornej rade SPP.

Podnikateľ Bališ tvrdí, že jeho dar estónskej strane nemal nič spoločné s HZDS. „Nie som členom HZDS. Ja sídlim v jednej budove ako KDH a Hrušovský – možno som s tým kamarát.“ Tiež odmietol, že s Zieglerom postupovali spolu. „Nevedel som, že Ziegler im dal peniaze. Nie sme spolu každý deň, on žije v Španielsku a Švajčiarsku, ja na Slovensku.“ S Zieglerom sa nám nepodarolo skontaktovať, ale pre estónsku tlač povedal, že je dlhoročný kamarát s predsedom strany Keskerakond Edgarom Savisaarom.

Politické kontakty

HZDS a strana Keskerakond majú ešte niečo spoločné – kontakty s frakciami ALDE v európskom parlamente. ALDE sa skladá z dvoch skupín – liberálnej ELDR, a demokratickej EDP. HZDS má status pozorovateľa v druhej skupine, Keskerakond je členom prvej, a je tak  aj členom v ALDE.

HZDS sa chce sa stať plnohodnotným členom EDP a ALDE, po straníckom kongrese po voľbách do Európskeho parlamentu v júni. „Medzinárodná izolácia, respektíve nie úplné prijatie HZDS v Európe je stigmou, ktorú sa snaží prekonať,“ povedala Zuzana Wienk z Aliancie Fair Play.

„Bude zaujímavé sledovať konanie spomínanej estónskej strany v rámci ALDE, prípadne možný zvýšený lobing pre HZDS v budúcnosti. Ak osoby blízke HZDS darujú peniaze členovi zoskupenia, kam sa HZDS snaží roky dostať ako plnohodnotný člen, aby získalo medzinárodné ukotvenie, pravdepodobnosť zištnosti takého daru sa zvyšuje,“ povedala Wienk.

Podpredseda HZDS pre zahraničné vzťahy Milan Urbáni však poprel, že by Keskerakond mal pomôcť HZDS stať sa členom ALDE. „Čo ste mi za hlúposť poslali?“  pýtal sa, keď sme ho požiadali o reakciu. „Taká strana nemá absolútne nič s demokratickými stranami, je to liberálna strana, a neviem, prečo ich spájate dokopy.“

V rozhovore pre SME generálny sekretár Keskerakond Priit Toobal vylúčil, že dar od slovenských podnikateľov mohol súvisieť s podporou pre integračné snahy HZDS. Priznal však, že niektorí členovia majú osobné a politické kontakty s HZDS.

Urbáni odmietol, že by vedel o politických kontaktoch s Keskerakondom. „Takáto strana nemá prečo byť s kým, prečo by mali mať kontakty s nami.“ Tiež poprel, žeby niekedy počul o Bališovi alebo Zieglerovi. „Je to nejaká hlúposť, nejaká kačica. Neviem, kto je  Ziegler alebo Bališ. Nemá to nič oficiálne s nami. Ja to osobne robím a viem o každom kroku.“

www.sme.sk, 27.4.2009

Scrolltotop-sk