KDH chce sprísniť kontrolu majetku a zúžiť imunitu

4. október 2006

Ak hodnota majetku verejného funkcionára presiahne 266-tisíc korún, bude musieť preukázať jeho pôvod. Predpokladá to novela ústavného zákona o konflikte záujmov, ktorú do parlamentu predložili poslanci KDH.

Navrhujú, aby verejní činitelia preukázali pôvod majetku s hodnotou vyššou ako 35-násobok minimálnej mzdy. Hrubá mesačná minimálna mzda zamestnanca sa od 1. októbra zvýši na 7600 korún a jej výška sa bude meniť až k 1. januáru 2008.

Podľa autorov navrhovaná zmena zároveň zabezpečí vyššiu transparentnosť v oblasti tzv. konfliktu záujmov a efektívnu možnosť na výkon kontrolnej a sankčnej právomoci. Verejní funkcionári budú musieť preukázať napríklad pôvod nehnuteľností vrátane bytu a nebytových priestorov či hnuteľných vecí. Ak obvyklú cenu napríklad pri origináloch umeleckých diel nebude možné z objektívnych dôvodov určiť, verejný funkcionár urobí odhad čestným vyhlásením.

Napriek tomu, že ide o krátku novelu, je veľmi potrebná, pretože zverejňovanie majetkových pomerov bolo doteraz veľkou fraškou, povedala Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. "Ich priznania boli naozaj nič nehovoriace a neumožňovali absolútne žiadnu kontrolu nárastu ich majetku," dodala. Pripomenula, že veľmi podobnú úpravu v predchádzajúcom volebnom období navrhoval vtedajší predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, podpredseda Smeru Igor Federič.

Poslanci za KDH do parlamentu predložili aj novelu ústavy o zúžení imunity poslancov. Na trestné stíhanie poslanca a na jeho zadržanie, ak bol pristihnutý pri páchaní trestného činu, by podľa návrhu nemal byť potrebný súhlas parlamentu, pri sudcoch súhlas Ústavného súdu.

(sita, tasr) Sme, 4.10.2006

Scrolltotop-sk