Fair-Play: Ministerstvo má v dokumentoch chaos

13. február 2009

Účtovná dokumentácia k spornému tendru na ministerstve výstavby obsahuje podľa zistení mimovládnej Aliancie Fair-play viacero vážnych nezrovnalostí. Organizácia si od ministerstva vyžiadala dokumenty z tendra koncom minulého roka a tvrdí, že ich dostala neúplné a niektoré z nich vraj boli dodatočne upravené.

BRATISLAVA. Účtovná dokumentácia k spornému tendru na ministerstve výstavby obsahuje podľa zistení mimovládnej Aliancie Fair-play viacero vážnych nezrovnalostí. Novinárom to dnes povedala šéfka aliancie Zuzana Wienk. Organizácia si od ministerstva vyžiadala dokumenty z tendra koncom minulého roka a tvrdí, že ich dostala neúplné a niektoré z nich vraj boli dodatočne upravené. Aliancia sa plánuje obrátiť na Európsku úniu. Ministerstvo v reakcii označilo organizáciu za nedôveryhodnú.

Minister výstavby Marian Janušek (SNS) čelí kritike médií a opozície za sporný tender od minulého roka, keď zákazku za niekoľko miliónov eur získalo konzorcium, ktorého súčasťou je firma údajne blízka vládnej SNS.

"Ministerstvo sprístupnilo len malú časť informácií, niektoré z nich dodatočne upravovalo, v ostatných aliancia po analýze identifikovala chaos a neporiadok," vyhlásila dnes Wienk. Niektoré účtovné doklady, ktoré si vyžiadala aliancia, sú odlišné od podobných dokumentov, ktoré dostal jeden zo slovenských denníkov, tvrdila. Ministerstvo podľa nej na základe dokumentácie nevie vierohodne preukázať, či boli peniaze firmám Zamedia a Avocat vyplatené oprávnene.

Aliancia Janušekovmu úradu tiež vyčítala, že niektoré preberacie protokoly, ktoré slúžili zároveň ako dodacie listy, boli na hlavičkovom papieri ministerstva a nie dodávateľa. "Jeden dodací list je datovaný až po vystavení faktúry. Faktúra sa však môže zo zákona vystaviť až pri alebo po dodaní tovaru či služby," poznamenala Wienk.

Ministerstvo výstavby alianciu obvinilo, že narába s nelegálnymi informáciami, prekrúca informácie z ministerstva a snaží sa ovplyvniť rozhodnutie kontrolných orgánov. "K celej veci sa podrobnejšie vyjadríme až vtedy, keď budeme mať v rukách definitívny výsledok NKÚ a ÚVO (Najvyšší kontrolný úrad a Úrad pre verejné obstarávanie, pozn. ČTK)," uviedla hovorkyňa ministerstva Dagmar Vanečková.

ÚVO, ktoré tender posudzuje, dnes oboznámil ministerstvo s obsahom protokolu o vykonaní kontroly, informovala ČTK hovorkyňa úradu Helena Fialová. "Kontrola bude ukončená po vyhodnotení pripomienok ministerstva a po podpísaní zápisnice o prerokovaní protokolu obidvoma stranami," poznamenala Fialová bez bližších podrobností.

Aliancia sa chce obrátiť na inštitúcie EÚ po tom, čo dostane od ministerstva ďalšie dokumenty.

www.sme.sk, 13.2.2009

Scrolltotop-sk