Biele vrany 2017. Zoznámte sa!

17. november 2017

Ocenenie získali bývalí zamestnanci Ministerstva zahraničných vecí Zuzana Hlávková a Pavol Szalai, psychológ Štefan Straka a ochranár Erik Baláž.

Zuzana Hlávková a Pavol Szalai

Upozornili na podozrivé zákazky na ministerstve zahraničných vecí počas slovenského predsedníctva v Európskej únii. Ocenení boli za dôslednú a poctivú obhajobu verejných financií, opakovanú snahu o nápravu vo vnútri inštitúcie, ale aj následnú odvahu pomenovať problémy a pokúsiť sa o nápravu verejne napriek mocenskej prevahe, ktorá stála proti nim počas tejto najprestížnejšej udalosti ostatných rokov na Slovensku.

Pozrite si video

Štefan Straka

Už desať rokov učí Rómov ekologickému farmárčeniu. Snaží sa pozitívne ukázať, ako si môžu ľudia, ktorí trpia chudobou a podvýživou, zabezpečiť kvalitné potraviny či palivo. Podporuje tak pracovné návyky a pokúša sa predchádzať konfliktom. Ocenený bol za vytrvalú oddanosť tomuto netradičnému inovatívnemu prístupu, ktorým spoločnosti ukazuje možné pozitívne riešenia, prispieva k lepšiemu spolužitiu a zníženiu napätí medzi etnikami.

Pozrite si video

Erik Baláž

Ako ochranár stál na čele záchrany Tichej a Kôprovej doliny pred vyrúbaním po známej kalamite v Tatrách a významnou mierou sa zaslúžil o vznik a ochranu najväčšieho divokého prostredia na Slovensku i jedného z najväčších v Európe. Ocenený bol za výnimočnú vytrvalosť a oddanosť svojmu poslaniu získať ľudí pre ochranu prírody, schopnosť vytvárať v nich vzťah k prírode a spájať rôznych aktérov. Na príklade Tichej a Kôprovej doliny sa mu podarilo ukázať silu a regeneračnú schopnosť prírody i alternatívu k masívnemu devastačnému výrubu starých lesov, aký možno vidieť po Slovensku.

Pozrite si video

Foto: Ctibor Bachratý

Scrolltotop-sk