Biele vrany 2015

20. november 2015

Aj tento rok sme výročie Nežnej revolúcie oslávili slávnostným Večerom bielych vrán. Tentoraz v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava a za účasti prezidenta SR Andreja Kisku. Ocenenie sme už po ôsmy raz odovzdali 4 odvážnym ľuďom.

Doktor Alan Suchánek a sestra Magdaléna Kovačovičová

sa ako členovia správnej rady nemocnice v Piešťanoch postavili proti nákupu predraženého CT prístroja. Ten mala dodať firma s vlastníkmi z Belize a minulými väzbami na Pavla Pašku. Svojím postojom a svedectvom spustili vlnu mediálneho a verejného záujmu, ktorá viedla k odstúpeniu viacerých vysokopostavených politikov, zrušeniu samotného nákupu i k obvineniu ôsmich ľudí. Pozrite si krátke video o ich príbehu.

Andrej Bán (ocenenie za dlhodobý prínos)

je známy fotograf a reportér, ktorý nielen poskytuje svedectvo o problémoch, ale pokúša sa ľuďom aj aktívne pomáhať. V roku 1999 založil významnú humanitárnu organizáciu Človek v ohrození a dlhé roky pôsobil v jej vedení. Naštartoval alebo ako líder pomohol riešeniu viacerých humanitárnych kríz doma aj v zahraničí. Ako jeden z prvých novinárov sa venoval utečeneckej kríze v Európe. Pozrite si krátke video o jeho živote.

Anton Srholec (ocenenie za dlhodobý prínos)

je kňaz, dlhoročný predseda Konfederácie politických väzňov a zakladateľ resocializačného centra Resoty pre bezdomovcov. V 50. rokoch bol pre svoju túžbu študovať teológiu v zahraničí prichytený pri úteku a uväznený na 10 rokov v extrémne ťažkých podmienkach. Aj po revolúcii sa pravidelne zapájal do spoločenskej diskusie i rôznych demonštrácií ako všeobecne akceptovaná morálna a spoločenská autorita. V rozhovoroch často zdôrazňuje potrebu slobody. Momentálne bojuje s rakovinou. Pozrite si krátke video o jeho živote.

Pozrite si video zo slávnostného odovzdávania.

Scrolltotop-sk