Ani investigatíva nie je nad zákon

10. september 2007

Kam až môže novinár zájsť pri získavaní informácií? Rozhoduje verejný záujem.Slovenské súdy stoja podľa právnika na strane súkromia, pričom európsky trend je iný - rozhoduje verejný záujem.

BRATISLAVA. Neznámy človek preskočil plot domu ministerky práce Viery Tomanovej a uspal jej psa. Podľa premiéra to bol nejaký fotograf. Pre premiéra to bola udalosť natoľko dôležitá, že zvolal mimoriadne vládu a odporučil generálnemu prokurátorovi, aby incident vyšetril.

Za každú cenu nie

Kam až môže novinár pri získavaní informácií zájsť a za akú cenu? Podľa právnika Mareka Benedika je rozhodujúci verejný záujem. Zákon však novinári podľa neho porušovať nemôžu.

Investigatívni novinári bežne používajú tajné nahrávanie, skrytú kameru, predstavujú sa pod inou identitou. „Tajné nahrávanie je podľa môjho názoru za určitých okolností prípustné. Je to výrazný zásah do osobnostných práv, ale závisí od toho, aká téma sa spracúva,“ povedal Benedik.

„Napríklad keď Reportéri STV natočili mestských policajtov skrytou kamerou, ako brali úplatky, tak to bolo v poriadku,“ povedal Benedik.

Porušovanie zákona je však podľa neho neprípustné. „Ani polícia nemôže bez súdneho povolenia vstúpiť na súkromný pozemok.“ Benedik hovorí, že slovenské súdy pristupujú k sporom, kde majú rozhodovať o zásahu do súkromia, formalisticky. „Možno iba v jednom alebo dvoch prípadoch som sa stretol s tým, že súd by verejný záujem vážil.“

Európsky štandard je pritom úplne iný, aj preto vnútroštátne súdy prehrávajú spory na Európskom súde pre ľudské práva. Ako príklad Benedik uvádza rozsudok, keď slovenský súd povedal, že rádio Twist nemalo zverejniť rozhovor ministra financií Sergeja Kozlíka a štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti Ľubomíra Dobríka, ale európsky súd povedal, že to v poriadku bolo. Rozhovor o privatizácii Slovenskej poisťovne sa týkal boja dvoch skupín s politickým pozadím, ktoré chceli poisťovňu privatizovať.

Bulvár: My nie

Kto psa ministerky Tomanovej uspal, polícia zatiaľ nezistila. Šéfredaktori bulvárnych denníkov Nový čas a Plus jeden deň odmietajú, že by za plotom bol ich redaktor.

„Pri našej práci vždy dodržiavame zákon, a to aj pri odhaľovaní tých najväčších špinavostí,“ povedala šéfredaktorka Nancy Závodská. Skrytú kameru používajú bežne. Tak sa im napríklad podarilo odhaliť, že vo firme Cargo partners balili cukrovinky po záruke. „Za toto odhalenie nám osobne poďakoval minister pôdohospodárstva,“ dodala Závodská.

Za paparazzovanie zatiaľ súdny spor nemali

Nový čas naopak rieši súd s Vladimírom Mečiarom. Odfotografovali ho na lúke s jeho mladou asistentkou.

„Etický kódex vydavateľstva teraz pripomienkujeme. Aj bez neho sa snažíme získavať informácie tak, aby sme neporušovali zákony,“ povedal šéfredaktor Ján Bednarič. „Nie všetky informácie, ktoré otriasli svetom, boli získané úplne čisto, ale dá sa to obhájiť - išlo o vyšší záujem a závažné kauzy.“

S uspaním psa by Bednarič nikdy nesúhlasil. „Ak by sme pripustili takéto konanie, mohli by sme sa postupne dostať do extrému a vlámať sa trebárs niekomu do bytu, aby sme získali podklady na článok. Takéto metódy nepoužívame.“

Wienk: Sú to etické otázky

Etický kódex denníka New York Times pripúšťa predstieranie identity iba vtedy, ak sa chce novinár dostať do krajiny s neslobodou tlače. Zuzana Wienk z Aliancie fair-play, ktorá organizovala semináre o investigatívnej žurnalistike pre študentov, hovorí, že novinár si vždy má klásť otázku, či verejný záujem preváži a či prekročenie pravidiel je jediný spôsob, ako sa informácia dá získať a zverejniť.

„V zásade je dôležité, aby mali médiá k dispozícii interné dokumenty, aby bolo každému jasné, čo je akceptovateľné a čo nie, aby mali novinári krytie média a vždy poruke potrebnú právnu pomoc,“ dodala Wienk.

SME, 10.9.2007

Scrolltotop-sk