Aliancia Fair-play vyzýva vládu, aby neschválila návrh na predĺženie multilicenčnej zmluvy Microsoft Enterprise Agreement.

23. máj 2012

Aliancia Fair-play pokladá za nezodpovedné spravovanie verejných financií, ak sa vynakladajú na riešenia, ktoré sa v praxi nevyužívajú.

V týchto dňoch najvyšší predstavitelia štátu rozhodujú o tom, či predĺžiť multilicenčnú zmluvu Microsoft Enterprise Agreement, ktorá v nasledovných troch rokoch bude znamenať pre štátny rozpočet záťaž okolo 51,5 milióna eur.

So znepokojením konštatujeme, že hoci na Slovensku mohli zmluvu sprostredkovať viaceré subjekty, uzatvoreniu tejto zmluvy predchádzal postup, ktorý nebol súťažou. Za rovnako závažnú výhradu považujeme fakt, že zmluva sa ide predĺžiť bez toho, aby štát mal jasný prehľad o tom, ako produkty firmy Microsoft doteraz využíval – a teda bez toho, aby mal jasný prehľad o skutočných potrebách jednotlivých úradov.

Za alarmujúci pokladáme fakt, že najnovšie (už zakúpené) licencie na operačné systémy a programy Office sa v mnohých úradoch využívajú len na menšej časti počítačov. Sme presvedčení o tom, že zabezpečiť potrebné softvérové zabezpečenie od firmy Microsoft dokáže štát výrazne lacnejšie iným typom zmluvy – takým, ktorý umožní pružne reagovať na skutočné potreby úradov a nebude nútiť vo veľkom nakupovať licencie na programy, ktoré využíva len malá časť štátnej správy.

Vláda prijala zodpovednú úlohu uvážlivo šetriť. Toto je oblasť, o ktorej sme presvedčení, že dokáže priniesť nezanedbateľné úspory už v najbližších rokoch.

Preto vyzývame vládu, aby neschválila návrh na predĺženie multilicenčnej zmluvy Microsoft Enterprise Agreement.

***
Vláda dnes (23.5.2012) rozhodla, že kontroverznú licenčnú zmluvu Microsoft Enterprise Agreement štát predĺži aj naďalej. Považujeme to za zlé rozhodnutie. Budeme sa snažiť, aby vláda na konci roku od zmluvy odstúpila alebo aspoň zohľadnila reálne potreby jednotlivých úradov.

Scrolltotop-sk