Aliancia Fair-play: O Janušekovom tendri chcú informovať EÚ

13. február 2009

Preukázateľný neporiadok v účtovných dokumentoch tzv. nástenkového tendra na rezorte výstavby, ich neúplnosť, vážne pochybenia a dodatočné úpravy, ktoré zistila Aliancia Fair-play, sú dostatočným dôvodom na to, aby o týchto skutočnostiach informovala Európsku úniu.

Preukázateľný neporiadok v účtovných dokumentoch tzv. nástenkového tendra na rezorte výstavby, ich neúplnosť, vážne pochybenia a dodatočné úpravy, ktoré zistila Aliancia Fair-play, sú dostatočným dôvodom na to, aby o týchto skutočnostiach informovala Európsku úniu (EÚ).
Oznámila to dnes výkonná riaditeľka aliancie Zuzana Wienk. "Ak nemáte v poriadku účtovné dokumenty k tendru, ktorý je financovaný s účasťou eurofondov, ako si overíte, či sa oprávnene uhradili všetky faktúry?" uviedla na tlačovej konferencii.

V súčasnosti spomínaný tender na poskytnutie viacerých typov služieb, ktorý média ešte vlani označili za sporný a netransparentný, je v štádiu kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR a Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Kontroly neboli doteraz ukončené.

Oba orgány s rezortom výstavby teda dodnes ani neprerokovali výsledky kontrol ani nepodpísali záverečné protokoly. Práve na ich základe bude o pozícii ministra výstavby a regionálneho rozvoja SR Mariana Januška rozhodovať predseda vlády SR Robert Fico.

"Nebudeme čakať na tieto protokoly a informáciu o chaose v účtovných dokumentoch skompletizujeme a posunieme na EÚ. Tender nie je transparentný, je prejavom klientelizmu a ututlávania," povedala pre TASR Wienk.

www.hnonline.sk, 13.2.2009

Scrolltotop-sk