Aj ďalší zatajili dary

18. december 2008

Financovanie nemajú v poriadku ani SDKÚ a Smer. Aliancia Fairplay v pondelok konštatovala, že obe strany porušili zákon, a to tým, že zatajili, koľko ušetrili na nájomnom kancelárií. Neplatili za ne totiž trhovú cenu. Získanú zľavu mali do finančnej správy uviesť ako dar.

Zákon o politických stranách nariaďuje priznať rozdiel medzi výhodnou a bežnou komerčnou cenou ako dar. SDKÚ a ani SMER, ktoré dostali priestory v bratislavskom Ružinove za smiešnych 250 korún na štvorcový meter, tak neurobili. V tejto lokalite podnikatelia platia za podobné priestory desaťnásobne viac. 

Podľa Zuzany Wienk z Aliancie Fair-play navyše strany tieto dary prijali v rozpore so zákonom. „Dostali ich od organizácie, ktorú založila alebo v nich má majetkový podiel obec,“ dodala. Strana Roberta Fica mala na prenájme ušetriť vyše 1,5 milióna korún a Mikuláša Dzurindu až 3 milióny. A presne tieto miliónové sumy sa mali objaviť vo finančnej správe. Aliancia preto podala podnet na prešetrenie do Národnej rady. Podľa hovorkyňe Smeru Kataríny Rýsovej chce Aliancia vytvoriť obraz, že Smer má problém s preukazovaním darov a tým strane poškodiť. Týmto obvinením však podľa Rýsovej „ strelila mimo“.

Plus jeden deň, 23.9.2008

Scrolltotop-sk