161 kandidátov prijalo výzvu k nadštandardnej otvorenosti

8. jún 2010

Aliancia Fair-play zverejnila výsledky svojej výzvy kandidátom v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, aby voličom poskytli informácie o svojom majetku, záujmoch a príjmoch nad rámec zákonných požiadaviek.

Na výzvu reagovalo a majetky zverejenilo v akceptovateľnej podobe 161 kandidátov. Voliči si môžu podrobné priznania pozrieť na webovej stránke www.politikaopen.sk.

Najvyšší počet otvorených politikov pochádza z kandidátnej listiny strany Sloboda a solidarita (SaS), ktorá už po druhý raz zaviazala všetkých svojich kandidátov, aby sa zapojili do projektu „politikaopen“. Do uzávierky tak urobili všetci kandidáti tejto strany okrem siedmich.  Desiati otvorení politici zapojení do projektu sú z kandidátnej listiny strany Slovenská demokratická a kresťanská únia (SDKÚ-DS). Piati z listiny Kresťanskodemokratického hnutia (KDH), dvaja z listiny strany Most – Híd a jedna zo Strany demokratickej ľavice (SDĽ).

Zo známych politikov a osobností sa do projektu zapojili dvaja volební lídri – Iveta Radičová a Richard Sulík, súčasní poslanci parlamentu Daniel Lipšic, Lászlo Nagy, Ivan Štefanec a Lucia Žitňanská, známe osobnosti Miroslav Beblavý, Ondrej Dostál, Jana Dubovcová, Daniel Krajcer, Jozef Mečiar, Jana Žitňanská.

Výzvu k zvýšeniu štandardov otvorenosti úplne ignorovali kandidáti strán AZEN, EDS, KSS, ĽS-HZDS, ĽSNS, ND, Paliho Kapurková, SNS, SMER, SMK-MKP, SRK, Únia a ZRS.

Do vytvárania tlaku na politikov, aby akceptovali vyšší stupeň otvorenosti voči občanom, Aliancia po prvý raz zapojila aj verejnosť prostredníctvom facebookovej aktivity Hon na politikov. Aktivitu podporilo na facebooku 937 ľudí.

„Iba od nás voličov záleží, aký tlak vyvinieme na politikov a ako veľmi budeme žiadať čistotu a transparentnosť politiky. V čase, keď prekvitá korupcia a klientelizmus, je mimoriadne dôležité, aby sme už pred voľbami vyhodnotili, ktorí kandidáti sú ochotní nechať sa voličmi kontrolovať. Preto vyzývame ľudí, aby si prezreli zverejnené priznania a dali kandidátom spätnú väzbu,“ uzavrela na tlačovej besede Zuzana Wienk.

O projekte politikaopen:

Aliancia Fair-play spustila webovú stránku www.politikaopen.sk v marci 2008 v pilotnej prevádzke. Po skúsenostiach projektu pred rôznymi typmi volieb sme stránku pred voľbami do NR SR prebudovali a pred mesiacom spustili v ostrom režime. Chceme ňou vytvoriť priestor pre zverejnenie zmysluplných prehľadov o majetku, záujmoch a príjmoch politikov a kandidátov vo voľbách nad rámec platného zákona. Čím viac aktívnych verejných funkcionárov sa do projektu zapojí, tým bude mať občianske združenie vyššiu šancu presadiť takúto podobu kontroly politikov aj v zákone. Aliancia nezodpovedá za údaje zverejnené na stránke a nemá kapacitu, ani právomoci pravdivosť a úplnosť údajov kontrolovať. Vytvára priestor pre kontrolu týchto údajov samotnými voličmi. Ak sa však Aliancia dozvie, že politik zapojený v projekte neuvádza pravdivé alebo úplné údaje a tieto zistenia budú podložené dokumentmi, Aliancia takého politika z projektu vymaže.

Scrolltotop-sk