Ministerstvo výstavby: Za milióny kupovali kabelky aj oblečenie!

14. február 2009

Kožené peňaženky, kytica kvetov, dámske aj pánske polokošele, USB kľúče, mapa Slovenska, kožené kabelky a aktovky. Aj takéto veci nakúpil rezort Mariana Januška z eurofondov z nástenkového tendra, ktorý vyhrali firmy blízke šéfovi SNS Jánovi Slotovi.

V účtovníctve nástenkového tendra za 120 miliónov eur (3,6 miliardy korún) má ministerstvo výstavby chaos a bordel. Myslí si to Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Zaujímavé sú však aj zistenia, na čo všetko rezort míňa peniaze.

Kožené peňaženky, kytica kvetov, dámske aj pánske polokošele, USB kľúče, mapa Slovenska, kožené kabelky a aktovky. Aj takéto veci nakúpil rezort Mariana Januška z eurofondov z nástenkového tendra, ktorý vyhrali firmy blízke šéfovi SNS Jánovi Slotovi. Odfotografovať veci nechceli, „pretože sme pracovne vyťažení a nemá sa vám kto venovať“. Reagovala hovorkyňa rezortu Dagmar Vanečková.

Ministerstvo odvčera čelí aj ďalšiemu škandálu. Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play si myslí, že rezort nevie vierohodne preukázať, či boli peniaze z eurofondov vyplatené opodstatnene. Wienk upozornila, že niektoré preberacie protokoly sú na hlavičkovom papieri ministerstva, nie dodávateľa, čo je bežné. Jeden bol dokonca vystavený až po vystavení faktúry, pričom faktúra sa môže zo zákona vystaviť až pri dodaní tovaru alebo služby. Z dokumentov sa nedá určiť hodnota tovarov a služieb. SNS reagovala na slová Zuzany Wienk vyhlásením, že nebude komentovať žiadne zúfalé aktivity. Aliancia Fair-play spustila na svojej stránke časomieru, ktorá odrátava, koľko trvajú povestné premiérove tri minúty na odvolanie ministra. Od prepuknutia Januškovho škandálu uplynulo včera 73 dní.

Janušek už má protokol

Úrad pre verejné obstarávanie už oficiálne ukončil kontrolu nástenkového tendra na ministerstve výstavby. Protokol zo zistení kontrolnej skupiny včera poobede odovzdali rezortu Mariana Januška. Potvrdila to hovorkyňa úradu Helena Fialová. „Kontrolovaný má ešte možnosť podľa pravidiel zákona o kontrole vyjadriť sa k zisteniam do 27. februára 2009. Kontrola bude ukončená po vyhodnotení pripomienok ministerstva a po podpísaní zápisnice o prerokovaní protokolu obidvoma stranami,“ povedala nám Fialová. Pracovná verzia protokolu, ktorú má k dispozícii Denník Plus jeden deň, sa podľa našich informácií od toho oficiálneho zásadne nelíši. Konštatujú sa v ňom pritom viaceré porušenia zákona.

www.pluska.sk, 14.2.2009

Scrolltotop-sk