Fair-play: Prezidentská kampaň by mala byť platená prehľadne

2. december 2008

Legislatíva neposkytuje dostatočné podmienky pre štandardné a transparentné financovanie volebných kampaní, vrátane kampane k voľbám na prezidenta SR, ktoré budú začiatkom budúceho roka, tvrdí Aliancia Fair-play.

Neziskové, nestranícke združenie, ktoré si dalo za cieľ prispievať k rozvoju zodpovednej, otvorenej a profesionálnej politickej elity, preto dnes zverejnilo svoje odporúčania pre kandidátov na prezidenta, ktoré im zároveň aj poslalo. Občania nemajú pred voľbou prezidenta prístup k informáciám o daroch pre jednotlivých kandidátov, ani o spôsobe použitia získaných prostriedkov, uvádza sa v stanovisku, o ktorom agentúru SITA informovala Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Aliancia považuje priamu voľbu prezidenta za "natoľko dôležitý akt delegovania právomocí od občanov k hlave štátu, že by podľa jej názoru mali kandidáti sami prevziať zodpovednosť za garanciu transparentnosti a nezneužiteľnosti finančných prostriedkov použitých v kampani".

Kandidátom na hlavu štátu preto odporúča prijímať dary nielen v súlade so zákonom, ale iba na základe písomných darovacích zmlúv, nad sumu 5 000 korún (166 eur) len elektronickým prevodom. Prijímať by ich mali na zverejnené číslo účtu, z ktorého sa budú uhrádzať všetky náklady na kampaň a priebežne zverejňovať identifikačné údaje darcov ako sú: meno, priezvisko, adresa a výšku daru u fyzických osôb a názov, adresa, IČO a výška daru u právnických osôb. Aliancia žiada tiež zverejňovanie prehľadu výdavkov na kampaň.

Zároveň kandidátov vyzýva, aby prijímali akékoľvek finančné a nefinančné dary spojené s kampaňou iba priamo ako fyzické osoby - kandidáti. Na organizovanie kampane by nemali využívať tretie subjekty, najmä nie mimovládne organizácie či občianske združenia. Podľa aliancie "tak môžu kandidáti výrazne prispieť k zvýšeniu politickej kultúry v krajine, ale aj dôveryhodnosti inštitútu prezidenta. Finančná transparentnosť a čistota kandidatúry môže ochrániť budúceho prezidenta pred podozreniami z presadzovania skrytých záujmov a vyslať dôležitý signál o práve voličov na dostatočné informácie o možnej budúcej hlave štátu", tvrdí.
Svoje odporúčanie poslala Aliancia Fair-play e-mail kandidátom: Ivanovi Gašparovičovi, Ivete Radičovej, Zuzane Martinákovej, Františkovi Mikloškovi a Milanovi Melníkovi. Ostatným, na ktorých nenašla priamy kontakt poslala stanovisko na e-mailové adresy politických strán.

www.pluska.sk, 2.12.2008

Scrolltotop-sk