5 miliónový biznis postavený na vode

14. máj 2018

Získali sme výstup z kontroly, ktorá preverovala postup Ministerstva školstva pri predlžovaní „starého“ internetu pre školy.

Rezort sa v roku 2015 vyhol súťaži. Tvrdil, že balík služieb vie poskytnúť len jedna firma. Protokol Úradu pre verejné obstarávanie ukazuje, že tento argument bol postavený na vode. Prinajlepšom. Nájdete ho kliknutím sem.

„...napriek viacerým žiadostiam...kontrolovaný neuviedol nové skutočnosti, ktoré by preukazovali jedinečnosť technického riešenia, ako aj jedinečnosť poskytovaných služieb“, konštatujú kontrolóri ÚVO.

Tvrdenie ministerských úradníkov, ktorému chýbal akýkoľvek dôkaz, má pritom reálne dôsledky. Na jeho základe rezort uzavrel zmluvu s pôvodným dodávateľom a dal mu vyhliadku na biznis za vyše 5 miliónov eur. A to nie je všetko. Kontrolóri skonštatovali, že tento postup „mal vplyv na výsledok verejného obstarávania z dôvodu, že kontrolovaný obmedzil hospodársku súťaž“. Ministerstvu hrozia pokuty.

Na pripomenutie: týmto nezákonným spôsobom ministerstvo len plátalo dieru, ktorú samo spôsobilo. „Staré“ pripojenie pre školy predlžovalo preto, lebo meškalo s prípravou tendra na nový internet pre školy – projekt Edunet. Školstvo sa kontrolórom ÚVO priznalo, že s prípravou edunetovej súťaže začalo v decembri 2014 – teda len 9 mesiacov pred vypršaním Infoveku 2.

Slovensko pritom patrí medzi krajiny, kde obstarávania trvajú nadpriemerne dlho. Naše úrady potrebovali vtedy v priemere 3 a pol mesiaca len na to, aby od momentu prijatia ponúk podpísali zmluvu s víťazom.

V júli 2015 ministerstvo zistilo, že to do septembra predsa len nestíha. Súťaž na Edunet nakoniec vyhlásilo v novembri 2015 – zmluva s víťazom nie je podpísaná dodnes. Píše sa máj 2018.

Ministerstvo kontrolórom napriek tomu uviedlo, že pri príprave tendra na Edunet, ktorá trvala „vyše roka“, vynaložilo „maximálne úsilie“ a podniklo „nevyhnutné kroky“.

Scrolltotop-sk