TS: ZNasichDani.sk je najlepšou európskou aplikáciou

17. jún 2011

O víťazovi rozhodli aj zástupcovia Google, Guardianu alebo Timothy Berners-Lee.

Služba ZNasichDani.sk bola vyhlásená za najlepšiu európsku open-data aplikáciu pracujúcu s verejnými informáciami. O víťazovi rozhodli aj zástupcovia Google, Guardianu alebo vynálezca World Wide Webu Timothy Berners-Lee. Investigatívna webstránka, ktorá funguje od marca tohto roku, získala prvé miesto v najväčšej celoeurópskej dátovej súťaži Open Data Challenge.

Ocenenie udeľuje prestížna Open Knowledge Foundation, organizácia zameraná na propagáciu otvoreného šírenia informácií. Súťaž zastrešila Európska komisia a ocenenia odovzdala podpredsedníčka Európskej komisie Neelie Kroes na 1. zhromaždení pre digitálnu Európu v Bruseli.

Prvé miesto v kategórii aplikácií pre ZNasichDani.sk znamená podporu projektu od medzinárodnej open-data komunity. Zároveň prinesie projektu nové prostriedky, keďže súčasťou ocenenia je finančná odmena. „Okrem toho, že je takáto cena zadosťučinením, pomôže nám aplikáciu ďalej rozvíjať. Získané prostriedky budú smerovať do jej ďalšieho rozvoja, najmä jej obohatenia o ďalšie typy informácií, ktoré je potrebné monitorovať,“ povedala o ocenení manažérka technologických projektov Aliancie Fair-play Eva Vozárová. „Je veľmi povzbudivé, ak našu myšlienku podkladajú za krok správnym smerom ľudia, ktorí stáli pri zrode vizionárskych projektov meniacich spôsob komunikácie ľudstva,“ uviedol Peter Kunder z Aliancie Fair-play.

O víťazoch Open Data Challenge, ktorá bola v priebehu apríla a mája otvorená pre projekty z celej Európy, rozhodovala skupina odborníkov na open-data projekty. Členmi poroty bol napríklad vynálezca World Wide Webu Sir Timothy Berners Lee, zástupcovia Google, denníka Guardian, spravodajského servera Zeit Online alebo spoluautor knihy Wikinomics Anthony Williams. Organizátori zaznamenali spolu 430 prihlásených projektov z 24 európskych krajín.

Stránka www.znasichdani.sk zobrazuje informácie o tom, ktorí ľudia stoja za firmami vyhrávajúcimi verejné obstarávania. Po zadaní mena podnikateľa, konateľa alebo manažéra, stránka toto meno automaticky spojí so súvisiacimi firmami a k ním zobrazí, hodnotu kontraktov, ktoré tieto firmy získali v obstarávaniach. Službu, pracujúcu s dátami obchodného registra a z Vestníka verejného obstarávania na prelome rokov 2010 a 2011 spoločne vytvorili Aliancia Fair-play a tvorcovia Vizuálneho obchodného registra (www.vorsr.sk).

Scrolltotop-sk