Sporný tender skúma ďalší úrad

21. apríl 2009

Kauza takmer štvormiliardového nástenkového tendra sa nekončí ani výmenou ministra výstavby Mariana Janušeka za Igora Štefanova.

Ten bude musieť zmluvu, ktorú rezort podpísal s firmami údajne blízkymi predsedovi SNS Jánovi Slotovi, vysvetľovať ďalšiemu úradu. 

Opäť sa vyšetruje 

Zmluvou sa totiž po ukončení kontroly na Úrade pre verejné obstarávanie začal zaoberať Protimonopolný úrad. „Je otvorené šetrenie. Prešetrujú sa veci, ktoré sú v podnete,“ potvrdila nám hovorkyňa Protimonopolného úradu Alexandra Bernáthová. Podnet na ich úrad podala minulý týždeň Aliancia Fair-play. „Vzniká šanca, že niekto zodpovedne preskúma túto zmluvu,“ reagovala pre HN šéfka Aliancie Zuzana Wienk. Úrad by mal podľa nej preskúmať, či zmluva neporušila hospodársku súťaž – Aliancia upozorňuje, že tým, že zmluva je uzatvorená exkluzívne na 9 rokov, vylučuje „z hry“ iných podnikateľov. Bernáthová nevedela povedať, kedy by úrad mohol poznať výsledky. „Nemôžem ani povedať, čo môže hroziť ministerstvu, pretože výsledok prejudikovať nemôžeme.“

Štefanov dokonca bude musieť už vo štvrtok vysvetľovať sporný tender aj eurokomisárke pre regionálny rozvoj Danute Hübbnerovej. „V Českej republike sa stretne komisárka na neformálnom stretnutí s novým ministrom Igorom Štefanovom, bude sa veľmi zaujímať o postoj k tejto téme, keďže bolo oficiálne začaté konanie o porušení právnych predpisov,“ potvrdil nám jej hovorca Dennis Abbott.
Európska komisia už kontaktovala ministerstvo a požiadala ho o potrebné dokumenty, čo potvrdil aj samotný minister. „Pani eurokomisárku osobne oboznámim s výsledkom kontrol,“ vyhlásil včera minister. Kontrolu z Bruselu vraj víta. Abbott upozorňuje, že ak komisia nájde pochybenia, Slovensko príde o peniaze, čo by znamenalo, že zmluvu zaplatí štát, teda my všetci. „Ak tento tender porušil pravidlá verejného obstarávania, slovenské orgány nebudú môcť vykázať súvisiace výdavky, my nebudeme môcť preplatiť tieto výdavky,“ priblížil nám. Zdôraznil však, že podobnými kontrolami už prešli asi všetky členské štáty. 

NKÚ ešte neskončil 

Okrem spomínaných kontrol definitívne uzavretá stále nie je ani kontrola, ktorú robil Najvyšší kontrolný úrad. „Dohodujeme si termín. Ten, ktorý sme ponúkli, ministrovi nevyhovoval,“ povedala nám hovorkyňa kontrolného úradu Lenka Nosáľová. Úrad totiž nechce zverejniť svoje zistenia, kým ich neprediskutuje so Štefanovom.

www.hnonline.sk, 21.4.2009

Scrolltotop-sk