Najotvorenejšia bola Radičová, najmenej transparentný Gašparovič

18. marec 2009

Iveta Radičová zostáva najotvorenejšou prezidentskou kandidátkou pre voličov v otázke majetku, aj v otázke financovania kampane. Výrazne sa zlepšil rating Zuzany Martinákovej, ktorá úplne otvorila dvere v oblasti majetku. Najmenej transparentným kandidátom sa stal úradujúci prezident Ivan Gašparovič. Uviedla to dnes Aliancia Fair-play po aktualizácii ratingu otvorenosti.

BRATISLAVA. Iveta Radičová zostáva najotvorenejšou prezidentskou kandidátkou pre voličov v otázke majetku, aj v otázke financovania kampane. Výrazne sa zlepšil rating Zuzany Martinákovej, ktorá úplne otvorila dvere v oblasti majetku. Najmenej transparentným kandidátom sa stal úradujúci prezident Ivan Gašparovič. Uviedla to dnes Aliancia Fair-play po aktualizácii ratingu otvorenosti.

"Celkovo sa ratingy kandidátov od začiatku kampane zlepšili. Teší nás, že sa aj tieto závažné otázky stali predmetom verejnej diskusie,“ povedala Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Aliancia bude pokračovať v monitorovaní a zverejňovaní ratingu politikov z hľadiska majetkovej transparentnosti i financovania ich prezidentskej kampane až do druhého kola volieb. V obidvoch kategóriách demonštruje mieru ich otvorenosti prostredníctvom závorou uzamknutých, pootvorených či otvorených virtuálnych dverí.

Z hľadiska informovanosti o financovaní svojej predvolebnej kampane otvorila verejnosti dvere dokorán len Iveta Radičová. Kandidátka sa prihlásila k pravidlám Aliancie Fair-play a zverejnila ich aj na svojej stránke. Zatvorené zostali dvere Milana Melníka - kandidát totiž veľmi všeobecne podotkol, že svoju kampaň financuje sám s pomocou domácich a zahraničných sponzorov. Vo Fair-play mu pridelili len priezor na dverách. Najhoršie skončil aktuálny prezident Ivan Gašparovič - iniciatíva Náš prezident alianciu iba ubezpečila, že všetky príjmy a výdavky riadne zdokladuje. Jeho postoj k transparentnosti demonštrujú dvere zabezpečené závorou.

Pootvorenými dverami demonštrovala organizácia prístup štyroch kandidátov. Po prvom ratingu aliancie publikovala Dagmara Bollová na svojej internetovej stránke viac podrobností o financovaní kampane. Voličov informovala, že ju neplatí zo zdrojov tretích subjektov, no vzápätí zverejnila výšku vyzbieraných darov. Poodchýlené dvere majú aj Zuzana Martináková, ktorá financuje kampaň zo zdrojov Slobodného fóra, František Mikloško, ktorý využije na svoju prezentáciu peniaze domovskej strany Konzervatívni demokrati Slovenska a Milan Sidor, ktorého kampaň hradí Komunistická strana Slovenska. Aliancia neotvorila ich dvere dokorán preto, že strany musia svoju výročnú správu zverejniť až v roku 2010, čo je už pre voličov bezpredmetné.

Všetkých siedmich uchádzačov o prezidentský úrad Aliancia Fair-play od 4. februára niekoľkokrát vyzvala, aby sa dobrovoľne zapojili do projektu Politika Open. Aktuálne informácie o svojich majetkových pomeroch ako aj ďalšie novinky, by tak uchádzači mohli prostredníctvom prístupového hesla dopĺňať na internetovej stránke aliancie sami. V súčasnosti možno v otvorenom registri politikov nájsť len Ivetu Radičovú a Zuzanu Martinákovú, ktorí majú z hľadiska majetkovej transparentnosti a záväzkov najvyšší rating. Konkrétne a kontrolovateľné údaje obe na výzvu aliancie zverejnili na stránke www.politikaopen.sk.

Účasť v tomto projekte Politika Open prisľúbil aj Melník, formulár však nezverejnil. Základné, aj keď nedostatočné informácie poskytol prostredníctvom médií. Rovnako ako Bollová a Sidor má v tomto smere pootvorené dvere. Bollová po zverejnení štartovacieho ratingu zverejnila konkrétnejšie, aj keď neúplné informácie. Sidor poskytol základné údaje prostredníctvom médií. Mikloška a Gašparoviča zachránili od zatvorených dverí len majetkové priznania, ktoré musia ako politici podávať zo zákona. Aliancia im priradila mierne poodchýlené dvere zabezpečené retiazkou.

www.sme.sk, 18.3.2009

Scrolltotop-sk