Ministri delili milióny na odmeny

12. december 2008

Koncoročné odmeny za milióny pre štátnych úradníkov sú rozdané.

Na konci roka sa môžu z peňazí pod vianočný stromček tešiť pracovníci ministerstiev, Úradu vlády, Národnej rady, ale aj štátnych podnikov a spoločností s účasťou štátu. HN zisťovali, v akej výške boli tento rok udelené odmeny - priamu odpoveď poskytli len niektoré ministerstvá.

"Vypočítajte si...“

"Máme iba odmeny zo zákona a ich výšku si vypočítajte,“ povedala HN hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Katarína Belická. Spresniť výšku odmien zatiaľ nevedelo ministerstvo vnútra. "Nakoľko vyplácanie odmien v týchto dňoch prebieha,“ odpísala nám Natália Hattalová z tlačového odboru. Podľa Zuzany Wienk z Aliancie Fair-play by však štátne úrady mali poskytovať na konkrétne otázky aj konkrétne odpovede. "Porušili zákon o slobodnom prístupe k informáciám. Svedčí to o ignorancii voči zákonu a snahe vyhýbať sa sprístupňovaniu informácií.“ Skúpy na konkrétne čísla bol aj Úrad vlády. Dozvedeli sme len, že boli vyplatené prémie, ktoré predstavujú takmer tri percentá z tohtoročných mzdových prostriedkov úradu. Konkrétne sumy chýbali aj v odpovedi ministerstva zdravotníctva. "Udeľujeme odmeny vo výške, ktorá v priemere nepresiahne mesačnú mzdu,“ informovala HN hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková. Podobne odpovedal rezort kultúry. Ministerstvo dopravy Ľubomíra Vážneho nám oznámilo, že koncoročné odmeny neboli, no mimoriadne áno. Koľko je to spolu peňazí alebo aká bola najvyššia odmena, sme sa opäť nedozvedeli.

Takmer navlas rovnaká odpoveď prišla aj z Národnej rady - vymenované paragrafy, na základe ktorých sa prémie udeľujú, o konkrétnych číslach nevypovedajú. "Je smutné, že sedem rokov po prijatí zákona nedosiahli štátne orgány kultúru samozrejmého odpovedania na takéto základné otázky,“ skonštatovala Wienk. Ministerstvo výstavby Mariana Januška taktiež odkleplo odmeny svojim ľuďom. Koncoročné bonusy sú schválené vo výške zhruba polovice priemerného platu na ministerstve.
Rezort životného prostredia rozdáva pracovníkom odmeny na úrovni minuloročných - o niečo krátené. Minister Ján Chrbet okresal "balíčky“ prednostom krajských úradov životného prostredia z 50-tisíc (1 659,7 eura) na maximálne 40-tisíc (1 327,8 eura).

U Mikolaja "škrtali“

Niektoré ministerstvá boli konkrétnejšie. Minister Ján Mikolaj pre HN povedal, že jeho rezort dá na odmeny desať miliónov korún (331 939 eur). Jeho podriadení dostanú takmer tretinu z mesačného platu. "Oproti minulému roku klesla priemerná odmena o štvrtinu,“ doplnila hovorkyňa rezortu Dana Španková. Takmer osem miliónov korún (265 551 eur) rozdali na odmenách na ministerstve spravodlivosti. "Zamestnancom bola vyplatená k novembrovej výplate mimoriadna odmena vo výške 20 až 90 percent platu,“ povedal HN hovorca Michal Jurči. Výška závisela od ich pracovných výkonov.

Rezort hospodárstva Ľubomíra Jahnátka vyčlenil na mimoriadne odmeny štrnásť miliónov korún (463 752 euro). Na "hlavu“ to vychádza takmer 30-tisíc korún. Ministerstvo práce Viery Tomanovej sa odvďačilo zamestnancom za dobrú prácu v priemere na jedného sumou takmer 27-tisíc korún (886,3 eura) a rezort obrany vyplatil päť a pol tisíca korún (182,6 eura).

Tipos bez odmien

Z podnikov so štátnou účasťou napríklad Cargo vypláca mimoriadne prémie len niektorým prevádzkovým zamestnancom a robotníkom, a to vo výške 2- až 4-tisíc korún (66,4 až 132,8 eura). Z prémií sa môžu tešiť aj pracovníci Železníc Slovenskej republiky. Ako HN vysvetlil hovorca Miloš Čikovský, riaditelia dostávajú odmeny každý štvrťrok, polrok alebo ročne. No maximálny mesačný limit majú 16-tisíc korún (531,1 eura). U zamestnanca na úrovni riaditeľa odborov môže teda polročná prémia dosiahnuť maximálne 96-tisíc korún (3 186,6 eura).
Slovenský plynárenský podnik odmietol uviesť konkrétne čísla, odvolávajúc sa na ochranu osobných údajov. To isté aj bratislavské Letisko M. R. Štefánika. Spoločnosť Tipos, ktorej hrozí splatiť dvojmiliardový dlh, podľa hovorkyne Barbary Píseckej v tomto roku zamestnancom neudelila žiadne odmeny.

www.hnonline.sk, 12.12.2008

Scrolltotop-sk