Ktoré osoby sa skrývajú za štátnymi zákazkami?

28. marec 2011

Aliancia Fair-play a a autori Vizuálneho obchodného registra spúšťajú originálnu službu ZNasichDani.sk. 

Nový web odhaľuje osoby, ktoré profitujú zo štátnych zákaziek.

Stránka www.znasichdani.sk po pár klikoch ukáže, ktorí ľudia sú za firmami vyhrávajúcimi verejné obstarávania. Stačí zadať meno podnikateľa, ktoré stránka automaticky spojí so súvisiacimi firmami a k ním zobrazí, koľko zarobili na obstarávaniach.

ZNasichDani.sk okrem toho doplní informácie o objeme zákaziek za jednotlivé roky, ukáže štátne inštitúcie, od ktorých dostali firmy hľadanej osoby najväčšie zákazky, aj prierez toho, cez ktoré svoje firmy daná osoba získala najväčšie kontrakty za verejné peniaze.
Tí, ktorých zaujíma, koľko verejných tendrov získal napríklad Juraj Široký, už nebudú musieť tráviť dlhé hodiny hľadaním jeho firiem na obchodnom registri a potom ich preverovať vo vestníku verejného obstarávania. ZnasichDani.sk pátra za nich a šetrí ich čas. Už po necelej minúte ukáže, že vďaka firmám Váhostav a Chemolak sa hodnota tendrov za roky 2005 – 2011 vyšplhala na takmer 170 miliónov eur bez DPH. Služba takisto ukáže, že najúspešnejšie boli firmy s jeho účasťou v Národnej rade, v M.H.invest s.r.o. a vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline.

„Veríme, že služba pomôže novinárom a mimovládkam pri kontrole moci a pre svoju jednoduchosť zaujme aj širokú verejnosť. Za každou firmou sú konkrétni ľudia a ich podnikateľská kultúra. Často sa špekuluje o ich nadštandardných vzťahoch s politikmi, ZnasichDani.sk mení špekulácie a rozprávky na tvrdé fakty,“ vysvetľuje programová riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk.

Stránka pracuje s dátami získanými z Datanest.sk, webového projektu Aliancie Fair-play, ktorý zhromažďuje informácie o tokoch verejných financií, medzi inými aj z Vestníka verejného obstarávania. Tieto informácie následne kombinuje z databázou Obchodného registra SR. Obstarávania sú zatiaľ k dispozícii za roky 2005 - 2011.

Zahrnuté nie sú informácie o obstarávaniach, ktoré štát realizuje mimo Vestníka. Tieto mali podľa Aliancie Fair-play len za rok 2009 objem okolo 2,25 miliardy eur a predstavovali približne štvrtinu všetkých obstarávaní.

Projekt vznikol ako partnerstvo medzi Alianciou Fair-play a Vizuálnym obchodným registrom Slovenskej republiky ( www.vorsr.sk ). VORSR.sk poskytlo technológiu na prepájanie osôb s firmami a spolupracovalo na koncepte projektu.

Linky na spomínané webové služby: 

www.vorsr.sk
www.datanest.sk
www.znasichdani.sk

Dôležité upozornenia k spôsobu, akým služba pracuje:

  1. Vyhľadávanie nájde všetky firmy, v ktorých sa vyskytlo vami zadané meno a priezvisko - môže však ísť len o zhodu mien, nie konkrétnu osobu, ktorú máte na mysli.
  2. Zo zoznamu firiem, ktoré vám ponúkneme, si musíte vybrať jednu. Obchodný register neeviduje ku každému človeku unikátnu identitu, ale iba zoznam rovnakých mien a priezvisk s určitými adresami. Napr. ak vám ukáže 10 firiem, nemusí ísť o 10 firiem jedného Jána Mrkvičku, ale môže ísť o desiatich rôznych Jánov Mrkvičkov. Uistite sa, že ide naozaj o osobu, ktorú hľadáte.
  3. Služba vám po vybratí firmy nájde jej všetky tendre. Naviac ponúkne aj tendre firiem, v ktorých našla rovnaké meno, priezvisko a adresu, ako vo vami vybranej firme. Treba si overiť, či vami hľadaná osoba v čase nemenila bydlisko.
  4. Služba zobrazí aj tendre firiem, v ktorých vami hľadaná osoba už nemusí byť aktívna v čase, keď firma tender získala. Skontrolujte si preto graf vo výslednej obrazovke.
  5. Nedá sa však vylúčiť, že do súčtu v jednotlivých prípadoch bola zaradená tak cena rámcovej zmluvy, ako aj ceny zmlúv zabezpečujúcich čiastkové plnenie tejto rámcovej zmluvy. Preto služba ponúka pod grafmi aj podrobný výpis obstarávaní, kde túto skutočnosť je možné jednoducho overiť, aby ste sa vyhli duplicitnému napočítaniu hodnoty zakázok.

Scrolltotop-sk