Bratislava spojila lídrov, ktorí odkrývajú vlastníkov firiem

11. september 2017

Majú ho Briti, majú ho Slováci a priali by si ho novinári či kontrolóri po celom svete – Register konečných užívateľov výhod. Vďaka nemu štáty vedia, u koho končia ich peniaze.

Začiatkom septembra sa v Bratislave stretli ľudia, ktorí takéto registre vytvárali, vylepšovali, alebo s nimi každodenne pracujú. Politici, úradníci, novinári, akademici, ľudia z biznisu, auditori či mimovládkari si vymieňali skúsenosti a hľadali najlepšie riešenia.

Medzinárodnú komunitu dala dokopy iniciatíva Open Government Partnership spolu s Ministerstvom spravodlivosti SR a Úradom splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti.

Skrývanie majiteľov za schránky sťažuje trestanie korupcie a prania špinavých peňazí. Ale register zďaleka nie je len o represii. Viacerí diskutujúci sa zhodli, že môže pomôcť ekonomike. Firmy si vďaka nemu môžu overiť, s kým robia biznis - a to zvyšuje dôveru medzi obchodnými partnermi.

Sme radi, že sme mohli prispieť a byť pri tom! Boj za férovejšiu krajinu kritické pohľady z rôznych kútov sveta potrebuje.

Program workshopu si môžete pozrieť tu.

Informácie o konečných užívateľoch výhod nájdete v týchto registroch:

- slovenský Register partnerov verejného sektora 
- britský Register osôb s významnou kontrolou 
- ukrajinský Jednotný štátny register 
- medzinárodný register Open Ownership 

Scrolltotop-sk